Beste en slechtste herinnering

Antwoord Miep Gies: "De beste herinnering was die van D-day; de morgen dat ik het nieuws van de invasie bracht. De dag dat duizenden hun leven gaven om ons weer vrijheid te geven. De vreugde van de onderduikers kan niet worden beschreven. Veel tranen en gelach!

Het moeilijkste moment was op de dag dat ik naar het Achterhuis ging en de kamer binnenging waar Anne in haar dagboek zat te schrijven. Uit de manier waarop ze opkeek maakte ik op dat ze zich betrapt voelde. Haar moeder kwam de kamer binnen, begreep de gespannen situatie en probeerde die op te lossen door te zeggen: ‘Ja, Miep, zoals je weet hebben we een dochter die schrijft’ (als of ik dat niet wist, ze vroeg mij steeds om papier!), waarop Anne kwaad opstond, haar dagboek dicht sloeg en bitste: ‘en over jou schrijf ik ook’! Net voor ze weg liep kon ik nog zeggen: ‘O, dat zal wel wat moois worden’. Ik moest wel een tijdje bijkomen van dit incident. Één ding was duidelijk; Anne eiste dat haar privacy gerespecteerd werd."

Klikt u hier om een videofragment te bekijken waarin Miep Gies vertelt over de keer dat ze Anne 'betrapte' tijdens het schrijven.