Nieuwe schoenen

In de loop van de onderduik werd ieders kleding wat rafeliger en sjofeler. Anne groeide echter uit haar kleding, alles was te kort en te strak, haar schoenen pastten niet meer. En dit juist in een tijd waarin meisjes van haar leeftijd zich bewust worden van hun uiterlijk en er graag mooi en volwassen uitzien. Miep trok zich haar lot extra aan en ging op zoek naar iets waarin Anne zich mooi zou voelen. Natuurlijk was het midden in de oorlog zo goed als onmogelijk nog een mooi kledingstuk te vinden dat ook nog betaalbaar was. Op één van haar speurtochten vond ze een paar prachtige schoenen.

In haar dagboek beschrijft Anne op 10 augustus 1943 hoe ongelooflijk blij ze is met de rode, hooggehakte schoenen die Miep voor haar op de kop had weten te tikken.

 Lees verder

Miep had het vaak met Anne te doen. De onderduik was voor alle huisgenoten onvoorstelbaar moeilijk en zwaar, maar speciaal voor Anne, midden in haar pubertijd, moet het vaak afschuwelijk zijn geweest. Ze was dol op de filmsterren in het tijdschrift Cinema & Theater en stelde zich ongetwijfeld wel eens voor hoe glamoreus ze er zelf uit zou kunnen zien.

 Lees verder