Logeren in het achterhuis

Kamertje Anne en Margot (later Fritz Pfeffer) in het Achterhuis.
Kamertje Anne en Margot (later Fritz Pfeffer) in het Achterhuis.
Op maandagavond 19 oktober 1942 logeerden Miep en Jan Gies, op uitnodiging van de onderduikers, een nachtje in het Achterhuis. De logeerpartij vond plaats toen tandarts Fritz Pfeffer nog niet in het Achterhuis woonde.

De bewoners van het Achterhuis, Anne voorop, hadden er verschillende keren bij Miep op aangedrongen een keer een nachtje te komen logeren. Op een maandag in oktober kwam Jan na zijn werk naar de Prinsengracht en toen alle medewerkers om half zes naar huis waren deden Jan en Miep alle lichten in het gebouw uit en gingen zij via de draaiende boekenkast het Achterhuis in.

Jan en Miep logeerden die nacht in de kamer van Anne en Margot, die bij hun ouders op de kamer zouden slapen. Leest u hier de beschrijvingen van de logeerpartij door zowel de ogen van Anne Frank als Miep Gies en klikt u hier om een videofragment te bekijken waarin Miep Gies over het logeerpartijtje vertelt.


Een virtuele tour door het kantoor en achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam.

Anne Frank schrijft op dinsdag 20 oktober 1942 in haar dagboek over het nachtje logeren van Miep en Jan Gies de avond ervoor.

 Lees verder

Miep Gies is in haar boek een stuk uitgebreider over de logeerpartij dan Anne Frank in haar dagboek. Hieronder volgen enkele herinneringen van Miep aan die bijzondere nacht van 19 op 20 oktober 1942.

 Lees verder