Logeren volgens Anne Frank

Anne Frank (1942)
Anne Frank (1942)
Anne Frank schrijft op dinsdag 20 oktober 1942 in haar dagboek over het nachtje logeren van Miep en Jan Gies de avond ervoor.

"Maandag hadden we veel plezier. Miep en Jan hebben overnacht bij ons. Margot en ik waren voor een nacht bij vader en moeder komen slapen, zodat het echtpaar Gies onze plaats kon innemen. Het eremenu smaakte heerlijk. Een kleine interruptie was dat vaders lamp kortsluiting veroorzaakte en we eensklaps in het donker zaten. Wat te doen? Nieuwe stoppen waren wel in huis, maar de stop moest helemaal achter in 't donkere magazijn ingezet worden en dat was niet zo'n prettig karweitje 's avonds. Toch waagden de heren het erop en na tien minuten kon onze kaarsenilluminatie weer opgeborgen worden.

Vanochtend was ik al vroeg op. Jan was al aangekleed. Hij moest om halfnegen weg, dus zat die om acht uur al boven te ontbijten. Miep was bezig zich aan te kleden en stond nog in haar hemd toen ik binnenkwam. Miep heeft net zulke wollen broeken als ik op de fiets. Margot en ik gingen ons nu ook aankleden en we waren veel vroeger dan gewoonlijk boven. Na een gezellig ontbijt trok Miep naar beneden. Het goot en ze was blij dat ze nu niet op de fiets naar kantoor hoefde te rijden. Ik ging met pappie de bedden opmaken, en daarna heb ik vijf Franse onregelmatige werkwoorden geleerd. IJverig hè?"

Geciteerd uit: Het Achterhuis. dagboekbrieven 12 juni 1942 - 1 augustus 1944 > Anne Frank (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 2008)