Berichten van buiten

Behalve voor hun veiligheid en dagelijkse verzorging, waren de onderduikers ook wat betreft het nieuws grotendeels afhankelijk van hun helpers. 's Avonds konden ze in het privé-kantoor wel naar de BBC-radio luisteren, maar de verhalen van hun vrienden van buiten maakten toch de meeste indruk.

Het ging niet alleen om het grote wereldnieuws, ook de kleine gebeurtenissen uit het dagelijks leven in Amsterdam waren interessant. Deze verhalen over mensen en plekken die ze kenden maakten veel indruk. Steeds als Miep het Achterhuis inkwam, wachtten de bewoners haar bij het trapgat op om van haar het laatste nieuws te horen. Anne vroeg steeds of hun oude huis aan het Merwedeplein al door de Duitsers was leeggehaald. Miep had er niets bijzonders gezien en antwoordde altijd dat ze het niet wist. Wel had ze toevallig gezien dat het huis van de Van Pelsen werd leeggehaald.

Hoewel Anne altijd graag alles wilde weten, maakte het slechte nieuws uit de buitenwereld haar, evenals haar huisgenoten, soms ook erg van streek.

 Lees verder

In eerste instantie wilde Miep de bewoners van het Achterhuis zo goed mogelijk op de hoogte houden. Toen het nieuws grimmiger, onvoorstelbaarder en ook tegenstrijdiger werd, besloot ze zelf alleen het goede nieuws nog te geloven en ook alleen dat mee te nemen naar het Achterhuis.

 Lees verder