Bijzondere documenten

Miep Gies heeft enkele bijzondere historische documenten in haar bezit. Hieronder kunt u een selectie daaruit inzien.

Met een door de Nederlandse Arbeidersvereniging georganiseerde reis kreeg de ondervoedde Miep Gies (toen nog Hermine Santruschitz) uit Wenen de kans om aan te sterken in een Nederlands arbeidersgezin. Hieronder vindt u de Nederlandse medische verklaring, uitgegeven in Wenen, waaruit blijkt dat zij per 13 december 1920 medisch was goedgekeurd om in Nederland te worden toegelaten.

 Lees verder

Miep Gies (toen nog Hermine Santruschitz geheten) kwam op elfjarige leeftijd tijdelijk naar Nederland, om in een pleeggezin in Leiden aan te sterken na de hongersnood in Wenen, veroorzaakt door de Eerste Wereldoorlog. Het eerste verblijf van drie maanden werd op doktersadvies met nog eens drie maanden verlengd.

 Lees verder

In 1938 werd Oostenrijk door nazi-Duitsland geannexeerd en omgedoopt tot Ost-Mark. Hieronder treft u een verklaring uit Oostenrijk, gemaakt op 7 februari 1939, die de Duitse bezetter voorschreef om aan te tonen dat Miep Gies (in Wenen geboren als Hermine Santruschitz) van niet-joodse komaf was.

 Lees verder

Zogenaamde Cuba-brief waarin joodse mensen werd voorgespiegeld dat ze Cubaanse uitreisvisa konden krijgen. Ook Otto Frank probeerde het, maar deze (Duitse) brief van 24 november 1941 kwam onbehandeld weer bij hem terug.

 Lees verder

Toen Otto Frank op 3 juni 1945 bij Jan en Miep Gies aanbelde bij hun huis in de Hunzestraat in Amsterdam, wist hij al dat zijn vrouw Edith de oorlog niet had overleefd. Een dame die bij haar in concentratiekamp Birkenau gevangen had gezeten, schreef Otto Frank op 6 november 1945 een briefje om Edith's overlijden in het kamp op 6 januari 1945 te bevestigen.

 Lees verder

Officieel bericht van het Rode Kruis uit 1954 dat Margot Frank tussen 1 en 31 maart 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen is gestorven. Otto Frank had van een verpleegster die in hetzelfde kamp als Anne en Margot Frank verbleef al in de zomer van 1945 gehoord van het overlijden van zijn beide dochters.

 Lees verder

Officieel bericht van het Rode Kruis uit 1954 dat Anne Frank tussen 1 en 31 maart 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen is gestorven. Otto Frank had van een verpleegster die in hetzelfde kamp als Anne en Margot Frank verbleef al in de zomer van 1945 gehoord van het overlijden van zijn beide dochters.

 Lees verder

Miep Gies werd na de publicatie van haar boek in 1987 op tal van plekken in de wereld uitgenodigd om over haar herinneringen aan Anne Frank en de andere onduikers uit het Achterhuis te spreken. Miep Gies beschouwde het als een eer om namens Anne bij dit soort gelegenheden te mogen spreken.

 Lees verder