Meer informatie

Jan en Miep Gies in het Achterhuis
Jan en Miep Gies in het Achterhuis bij de kast die de onderduikruimte afsloot ca. 1988. Foto: Klaas Koppe.
Wie Anne Frank zoekt op het internet, stuit op ontelbaar veel websites. Hetzelfde geldt voor het aantal publicaties op papier. Hier vindt u een beknopt overzicht met een selectie van de meest gezaghebbende sites en boeken over de onderduik van de families Frank en Van Pels en tandarts Pfeffer in het Achterhuis van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944. Ook vindt u er de gegevens van twee audiovisuele producties waaraan Miep Gies haar medewerking verleende.

Websites

www.annefrank.org
De website van de Anne Frank Stichting in Amsterdam die het Achterhuis beheert. Het Achterhuis is thans een museum waar ook een documentatiecentrum is gevestigd. Op de site vindt u allerlei achtergrondinformatie in woord en beeld over het Achterhuis, zijn bewoners en helpers.

www.annefrank.ch
De website van het Anne Frank Fonds in Basel, Zwitserland. Het fonds werd in 1963 door Otto Frank opgericht en beheert de nalatenschap van Anne Frank. Op de site vindt u onder andere korte biografieën van Anne Frank en haar vader Otto, foto's en informatie over de verschillende edities van het dagboek.

www.verzetsmuseum.org
In het Verzetsmuseum in Amsterdam vertellen authentieke voorwerpen, foto's en documenten, film- en geluidsfragmenten de geschiedenis van mensen in oorlogstijd. De site biedt o.a. achtergrondinformatie over de Tweede Wereldoorlog bij de tentoonstelling in het museum.

www.omkijken.nl
Foto's uit de Tweede Wereldoorlog werden teruggeplaatst op de plek waar de fotograaf ze oorspronkelijk gemaakt heeft. In verscheidene stadsdelen krijgt de willekeurige voorbijganger zo een ander beeld van Amsterdam en de oorlog.

www.jhm.nl
Het Joods Historisch Museum in Amsterdam verzamelt objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met de religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Nederland en haar voormalige koloniën. Op de site kunt u o.a. in de collecties van het museum zoeken.

www.jadvashem.org
Jad Vashem staat in Jeruzalem en is Israël's officiële monument voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de holocaust. De website biedt veel actuele- en achtergrondinformatie en de mogelijkheid verschillende databases te doorzoeken.

geschiedenis.vpro.nl
Webdossier getiteld 'De zaak Frank' met veel achtergrondinformatie over Otto Frank. Onder andere is het programma van Andere Tijden 'De zaak Frank' online te bekijken.

Boeken
Het Achterhuis. dagboekbrieven 12 juni 1942 - 1 augustus 1944 > Anne Frank (laatste Nederlandse uitgave Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam)

De dagboeken van Anne Frank > D. Barnouw, A.H. Paape en G.P. van der Stroom (wetenschappelijke editie van het NIOD, verschenen in zeven drukken en vijf vertalingen, Amsterdam 1986)

Herinneringen aan Anne Frank. Het verhaal van Miep Gies, de steun en toeverlaat van de familie Frank in het Achterhuis > Miep Gies met Alison Leslie Gold (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1987) Een vernieuwde, Engelstalige heruitgave van het boek verscheen in februari 2009 bij de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster. Een Nederlandse vertaling zal later volgen.

Het verborgen leven van Otto Frank: de biografie > Carol Ann Lee (Uitgeverij Balans, Amsterdam 2003)

Anne Frank: de biografie > Melissa Müller (Uitgeverij Bert Bakker, 1998)

Wie verraadde Anne Frank > David Barnouw & Gerrold van der Stroom (NIOD en Uitgeverij Boom, Amsterdam 2003) Via de website van het NIOD is het rapport te downloaden.

Video
AVRO's Televizier, uitzenddatum 5 mei 1987. Programma naar aanleiding van het verschijnen van het boek van Miep Gies over haar herinneringen aan Anne Frank. De makers van Televizier interviewen Miep Gies en gaan met haar naar het Achterhuis. Duur programma: 46 minuten.

Herinneringen aan Anne Frank > Wouter van der Sluis voor de Anne Frank Stichting, 1998. Programma waarin Miep Gies in het Achterhuis vertelt over de onderduikers in het Achterhuis. Duur programma: 51 minuten.

Elders op deze website kunt u een aantal fragmenten uit beide programma's bekijken.