Logeren volgens Miep Gies

Miep en Jan Gies op hun trouwdag, 16 juli 1941.
Miep en Jan Gies op hun trouwdag, 16 juli 1941.
Miep Gies is in haar boek een stuk uitgebreider over de logeerpartij dan Anne Frank in haar dagboek. Hieronder volgen enkele herinneringen van Miep aan die bijzondere nacht van 19 op 20 oktober 1942, die zij en haar man Jan in het Achterhuis doorbrachten.

"Onze vrienden begroetten ons blij toen we boven kwamen. 'Iedereen is naar huis,' deelde ik mee. Onmiddellijk klonken er stemmen, voetstappen, werd de wc doorgetrokken, ging er een kast dicht. Boven was het al druk: het Achterhuis kwam weer tot leven."

(...) Na een lekker en voedzame maaltijd, gekookt door mevrouw Frank en Margot, bleef het gezelschap nog natafelen.

"Met de verduistering voor de ramen en het elektrische licht aan en door de warmte van het koken werd de kamer behaaglijk warm en knus. We bleven lang natafelen met koffie en een toetje, terwijl onze vrienden maar geen genoeg schenen te krijgen van ons gezelschap. Daar aan tafe realiseerde ik me wat het betekende om in deze kamertjes opgesloten te zitten. Opeens kon iets navoelen van de machteloze angst die deze mensen dag en nacht beheerste. Goed, het was voor ons allemaal oorlog, maar Jan en ik hadden de vrijheid om naar believen binnen te blijven of naar buiten te gaan. Deze mensen zaten in een gevangenis, een gevangenis met deuren die van binnen werden afgesloten."

(...) Terwijl Jan en Miep al in het kamertje van Anne en Margot in bed lagen, maakten de anderen zich gereed voor de nacht. Elk geluid dat zij voortbrachten, was hoorbaar. Bovendien sloeg de klok van Westertoren elk kwartier.

"De hele nacht hoorde ik elke keer de klok slaan. Ik deed geen oog dicht. Ik hoorde hoe de wind opstak en het begon te regenen. De stilte in de schuilplaats was overweldigend. De angst van de opgesloten mensen was zo tastbaar dat ik het benauwd kreeg. Hij was als een strak gespannen draad, zo wurgend dat ik totaal niet kon slapen. Voor het eerst wist ik hoe het was om een ondergedoken jood te zijn."

Geciteerd uit het boek 'Herinneringen aan Anne Frank. Het verhaal van Miep Gies, de steun en toeverlaat van de familie Frank in het Achterhuis.' van Miep Gies met Alison Leslie Gold (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1991)