Slecht nieuws volgens Miep Gies

Miep Gies (1945)
Miep Gies (1945)
In eerste instantie wilde Miep de bewoners van het Achterhuis zo goed mogelijk op de hoogte houden. Toen het nieuws grimmiger, onvoorstelbaarder en ook tegenstrijdiger werd, besloot ze zelf alleen het goede nieuws nog te geloven en ook alleen dat mee te nemen naar het Achterhuis. Dat besluit nam ze eind oktober 1942, nadat ze de onderduikers had verteld dat ze had gezien dat het huis van de Van Pelsen werd leeggehaald. Maar met name Anne maakte het haar niet gemakkelijk.

"Bij toeval had ik op een dag gezien dat het huis van de Van Daans [Van Pelsen] werd leeggehaald. Mevrouw Van Daan was van het nieuws overstuur geraakt. Ik nam mezelf voor om voortaan geen nieuws te brengen dat verdriet zou kunnen veroorzaken. Dat viel niet mee. Anne zou een uitstekende detective geweest zijn. Ze voelde het als ik iets achterhield en bleef dan net zo lang trekken, zeuren, spitse vragen stellen en staren tot ik mezelf hoorde verklappen wat ik juist niet had willen zeggen."

Geciteerd uit het boek 'Herinneringen aan Anne Frank. Het verhaal van Miep Gies, de steun en toeverlaat van de familie Frank in het Achterhuis.' van Miep Gies met Alison Leslie Gold (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1991)