De jonge schrijfster betrapt

Dagboek van Anne Frank
Dagboek van Anne Frank. Bron: website entoen.nu
Anne Frank kreeg haar dagboek voor haar dertiende verjaardag en schreef er die dag, 12 juni 1942, voor het eerst in. Ze woonde toen nog aan het Merwedeplein in Amsterdam. Nog geen maand later zat ze ondergedoken in het Achterhuis. Daar was het niet altijd gemakkelijk in afzondering te kunnen schrijven. Ze schreef het liefst aan het tafeltje in haar kamer, maar sinds ze die met tandarts Pfeffer deelde, kon dat alleen op bepaalde uren.

Natuurlijk schreef Anne ook over haar huisgenoten en de helpers. Zelf beschrijft ze op 21 september 1942 hoe ze zich betrapt voelde door mevrouw Van Pels. In haar boek beschrijft Miep Gies de keer dat zij Anne per ongeluk stoorde tijdens het schrijven. Het maakte diepe indruk op Miep. Anne heeft daar zelf geen melding van gemaakt in haar dagboek. Klikt u hier om een videofragment te bekijken waarin Miep Gies vertelt over de keer dat ze Anne 'betrapte' tijdens het schrijven.

Behalve in haar dagboek schrijft Anne in het Achterhuis ook korte verhalen en heeft zij een speciaal schrift waarin zij, op advies van haar vader, mooie zinnen opschrijft. Natuurlijk zijn alle bewoners benieuwd naar wat Anne toch allemaal neerpent, en zo nu en dan leest zij hen 's avonds een eigengeschreven verhaal voor. Haar dagboek laat ze echter aan niemand lezen.

 Lees verder

Juli 1944 was een warme maand en op kantoor heerste een lome stemming. Toen Miep op een dag vroeg klaar was met haar werk, besloot ze in een opwelling om even langs te gaan in het Achterhuis, gewoon voor de gezelligheid. In de kamer van meneer en mevrouw Frank zat Anne bij het raam ingespannen te schrijven.

 Lees verder