Biografie

Miep en Paul Gies. Foto: Bettina Flitner.
Miep en Paul Gies. Foto: Bettina Flitner.
'Geluk loopt als een rode draad door het leven van mijn moeder' constateerde Paul Gies, zoon van Miep en Jan Gies. Dat lijkt een terechte constatering: uitgerekend dat kleine, ziekelijke meisje, in 1909 in Wenen geboren, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog ondervoed was geraakt, verkeert anno 2008 in redelijk goede gezondheid, woont met enige hulp nog steeds zelfstandig en hoopt in februari 2009 haar honderdste verjaardag te vieren.

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland was Miep Gies één van de helpsters van de acht onderduikers in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Haar inzet, betrokkenheid en slagvaardigheid en wellicht ook een portie geluk hebben eraan bijgedragen dat het leven van acht joodse mensen ruim twee jaar buiten het blikveld van de Duitse bezetters kon blijven en ondanks alle beperkingen toch dragelijk was.

Door verraad werden de bewoners van het Achterhuis op 4 augustus 1944 afgevoerd door de Duitsers. Samen met haar collega Bep Voskuijl kon Miep Gies de dagboeken van Anne Frank uit Duitse handen redden en kon zij Otto Frank, die als enige van de Achterhuisbewoners de concentratiekampen overleefde, in de zomer van 1945 'de erfenis van zijn dochter Anne' overhandigen. Ze had Anne's schrijfsels ongelezen in een lade van haar bureau op kantoor bewaard. Sinds de eerste publicatie in 1947 is het dagboek vertaald in vele talen en hebben ontelbaar veel herdrukken plaatsgevonden. Nog steeds wordt het boek in grote oplages herdrukt, het is bewerkt tot een toneelstuk en een film en miljoenen mensen over de hele wereld hebben zich een levendige voorstelling kunnen maken van het leven van een joodse onderduiker tijdens de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van een puberend tienermeisje met een groot schrijverstalent. Hoewel zij hier zelf uiterst bescheiden over is, blijft het een vraag of dit zonder het slagvaardige optreden van Miep Gies en Bep Voskuijl ook gebeurd zou zijn.

Hieronder vindt u een biografische beschrijving van het leven van Miep Gies.

Miep Gies werd in 1909 als Hermine Santruschitz in Wenen geboren en maakte daar de Eerste Wereldoorlog mee. Als gevolg van de voedselschaarste raakte ze ondervoed, maar ze had geluk, toen ze elf was kreeg ze de kans aan te sterken bij een pleeggezin in Nederland.

 Lees verder

Miep Santruschitz ging op haar achttiende van school en vond een baan als kantoormeisje. Toen ze in 1933 deze eerste baan verloor als gevolg van de crisis had ze geluk en vond ze al snel een nieuwe job bij de N.V. Nederlandsche Opekta Mij. van Otto Frank, al begon die baan in de keuken...

 Lees verder

Miep en Jan Gies leerden elkaar rond 1930 kennen als collega's, raakten bevriend, werden verliefd, vonden midden 1940 door toedoen van Otto Frank twee kamers bij een hospita en gaven elkaar uiteindelijk op 16 juli 1941 het ja-woord.

 Lees verder

Otto Frank was sinds 1933 Miep Gies' werkgever maar door de regelmatige dinertjes en koffie met gebak op zaterdagavond of -middag bij Otto en Edith Frank thuis, ontwikkelde zich ook een diepe vriendschap tussen de familie Frank en Miep en Jan Gies.

 Lees verder

Gedurende de twee jaar en bijna twee maanden dat de families Frank, Van Pels en tandarts Pfeffer in het Achterhuis ondergedoken zaten was Miep Gies als één van de helpers en vertrouwelingen onder andere verantwoordelijk voor de dagelijkse boodschappen voor de onderduikers.

 Lees verder

Otto Frank bleek als enige van de acht onderduikers uit het Achterhuis de concentratiekampen te hebben overleefd. In de zomer van 1945 belde hij aan bij Miep en Jan Gies. Miep kon hem Anne's dagboeken geven, waarna Otto Frank zijn dochters werk in 1947 liet publiceren. Hij zou tot 1953 bij Miep en Jan, en sinds 1950 ook hun zoon Paul, blijven wonen.

 Lees verder

Miep Gies heeft enkele bijzondere historische documenten in haar bezit. Hieronder kunt u een selectie daaruit inzien.

 Lees verder

Hier kunt u enkele fragmenten bekijken uit twee televisiereportages waarin Miep Gies spreekt over de tijd dat ze de familie Frank kende en hen, de familie Van Pels en tandarts Pfeffer, bijstond tijdens hun onderduik in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944.

 Lees verder